Tyypillinen päiväni konetekniikan opiskelijana alkaa usein kupillisella kahvia konetekniikan killan KoRKin punaisella kiltahuoneella. Kilta on monelle kuin toinen olohuone ja sieltä löytyy lähes aina apua laskuharjoituksiin tai harjoitustöihin, sekä tietenkin ihan vain hyvää kahviseuraa. Kahvin juotuani suuntaan CAD-luokkaan kysymään apua pakosarjan mallintamisesta tietokoneavusteisella Siemens NX CAD-suunnitteluohjelmalla. Saatuani 3D-mallinnusta riittävästi eteenpäin siirryn tuotesuunnittelun ja -kehityksen harjoitustyön ryhmätapaamiseen miettimään, millaista uutta arkielämää mullistavaa tuotetta tarvitsisimme. Tämän jälkeen käyn tarkastuttamassa ja palauttamassa lujuusopin harjoitustyöni laskutuvassa.

Koneenrakentajakillan fuksit Wappuna 2019, kuva: Henrik Laakkonen

Konetekniikasta monelle saattaa tulla ensimmäisenä mieleen raskas koneisto ja likainen työympäristö. Tämä mielikuva ei kuitenkaan yksinään pidä paikkaansa. Konetekniikalta valmistunut DI voi työskennellä hyvin monipuolisissa tehtävissä esimerkiksi siistissä toimistossa tai matkustellen myynnin parissa tai vaikkapa tuotekehityksen prototyyppien parissa kentällä. Ja myös näiden väliltä löytyy monenlaisia eri työtehtäviä riippuen siitä mihin suuntaat opintosi.

Koneenrakentajakiltalaiset yritysvierailulla Bolidenin Jällivaaran kaivoksella, kuva: Joonas Pulkkinen

Perusopinnot konetekniikalla ovat hyvin matematiikka- ja fysiikkapainotteiset. Luonnontieteiden lisäksi pääsee ensimmäisten vuosien aikana kurkistamaan konetekniikan eri suuntausten kursseihin, kuten mallintamiseen, ohjelmointiin, lämpötekniikkaan sekä lujuusoppiin. Kandivaiheessa on kaikilla pääaineena kone- ja tuotantotekniikka. Sivuaine on konetekniikan opiskelijoille vapaasti valittavissa koko koulun laajasta ainetarjonnasta. DI-vaiheessa pääainevaihtoehtoja on konetekniikalla monia (mm. tuotantotekniikka, robotiikka, teollisuustalous, koneensuunnittelu, elinkaaren hallinta, turvallisuustekniikka, lujuuslaskenta ja lentokonetekniikka).  Konetekniikassa saa siis kasattua itselleen monipuolisen tutkinnon. Ja mikä parasta, valitsetpa minkä vain pääainesuuntautumisen, konetekniikan opinnot eivät rajoitu vain omaan pääosaamiseen vaan antavat laajan pohjan toimia erilaisissa asiantuntijatehtävissä.

Tiesin lukiossa haluavani alalle, joka perustuu luonnontieteisiin, mutten kuitenkaan halunnut lukea puhtaasti jotain niistä. Vietin kesän tehtaalla töissä ja tajusin tuotannon kiinnostavan minua, etenkin tuotannon koneiden toiminnan. Tästä innostuneena löysin konetekniikan. Aluksi mietin, onko minusta kyseiselle alalle, kun en edes tiennyt miten moottori toimii. Kouluun päästyäni tajusin pelon olleen täysin turhaa; täällä oppii ja kiinnostus ratkaisee! Itse pidän konetekniikan opinnoissa eniten siitä, että puhtaan laskemisen lisäksi pääsee puuhailemaan kaikkea muutakin mielenkiintoista ja hieman konkreettisempaa. 3D-mallinnuksen kursseilla on kivaa päästä piirtelemään esimerkiksi toimivia sylintereitä ja tuotannonohjauksessa simuloimaan tuotantolinjoja ja niiden kuormituksia.

Mallinnus 3D-tulostimesta, kuva: Jyri Raninen

Työelämässä konetekniikan opinnoilla voit työskennellä erittäin laajalla alueella. Konetekniikan osaajia löytyy niin johtotehtävistä kuin tehtaiden tai laitteiden suunnittelijoista. Jos olet opiskellut pääaineenasi tuotesuunnittelua ja -kehitystä tai lujuusoppia, voit olla suunnittelemassa ja mallintamassa koneen osia, koneita tai niiden toimintoja. Tuotantotekniikkaa ja –automaatiota pääaineenaan lukenut voi työllistyä suunnittelemaan esimerkiksi tuotantojärjestelmiä tehtaisiin, valiten sopivimmat työstökoneet ja robotit tuotantolinjoille. Lentokonetekniikkaa opiskellut osaa mm. suunnitella ja analysoida lentojärjestelmiä ja elinkaaren hallinnassa voi työskennellä järjestelmien kunnossapito- ja luotettavuustehtävissä. Koska konetekniikan opinnot antavat hyvät valmiudet toimia todella monella eri osa alueella, löytyy työllistymismahdollisuuksia monenlaisia.  Eikä opintojen suuntautumista ole pakko tietää täydellisesti opiskeluvaiheessa, sillä konetekniikka antaa hyvän pohjan erikoistumiselle myös myöhäisemmässäkin vaiheessa.  

Opiskelujen vastapainoksi koneenrakentajakilta KoRK järjestää jäsenistölleen erilaisia tapahtumia kuten syksyllä järjestettävän KoRK-Cruising risteilyn, saunailtoja ja yritysvierailuja. Killan sloganina toimii KoRK- kaikkien kaveri, mikä kuvaa kiltaa täydellisesti. Yhteishenki killassa on suuri ja apua sekä seuraa löytyy aina! KoRKin menoa voi käydä katsomasta instagramista @koneenrakentajakilta ja lisätietoa lukemassa killan sivuilta www.koneenrakentajakilta.fi

– Janna & Katariina

Kansikuva: Atte Hakala